Médiavadász

A madár az ász

spectacles

Szemünk helyett szemünk – Európában is kapható a kamerával felszerelt napszemüveg

Eddig csak az Egyesült Államokban volt kapható a Snapchat beépített kamerával felszerelt szemüvege, a Spectacles. A szemüveg tíz másodperces videókat (úgynevezett snapeket) tud rögzíteni széles látószögben, amelyeket azonnal tolhatunk is ki a világhálóra.

Mint már jeleztük, a legújabban piacra dobott készülékek veszélyforrást jelentenek az ember ma még viszonylag megfelelően birtokolt kognitív képességeire. A rövid és többnyire bizonyára jelentéktelen élmények tárolására és megosztására alkalmas készülék a jelen pillanat közvetlen megélésétől távolít el. Olybá tűnik, többé nem a dolgok átélése és a velünk történő események tanulságának levonása a fontos, hanem azok megőrzése és digitalizálása. Ráadásul memóriazavarokat is okozhat. Az ember számára ugyanis nem lesz olyan fontos az emlékezés képessége, mivel az eseményeket úgyis eltárolja a szemüvege, illetve az internet. Ezzel pedig egyre inkább kiszolgáltatottjává válik az ilyen eszközöknek. Azzal, hogy átengedi a látás képességét a gépeknek, szó szerinti és átvitt értelemben is vakká válik a valóságra.

Arról nem is beszélve, hogy mennyi jelentéktelen információval szennyezik majd be ezzel a már így is súlyos őrültségeket tartalmazó kiberteret.

Facebook Comments

Médiavadász • 2017-06-06


Previous Post

Next Post