Médiavadász

A madár az ász

doc

Amit tudhatunk a politikáról, és amit nem

Véleményem a politikai médiatartalmakon való rágódásokról, esélylatolgatásokról, véleménycsatározásokról stb.: vajon aki nem tudja, a saját lakásától két ajtóval arrébb mi történik, az miért tudná, mi folyik a világpolitika berkeiben (amiről néha még a „beavatottak” sem tudnak semmit)?

Nem tudom, mit csinál a Lajos a földszinten, vagy hogy ki a Bözsi barátja, de tudom, mit (nem csak csinál, hanem) gondol, akar stb. az amerikai vagy az oroszországi politikai háttérhatalom, tudom, amit még a szolgálatok emberei sem tudnak, tudom, amit még a lobbiszervezetek vagy a gazdasági élet emberei is titkolnak egymás elől. És legfőképpen tudom, amiről fogalmam sincs, mert nem csak eltitkolják előlem, de egyszerűen egyáltalán nem ismerek belőle egyetlen tényezőt sem. Mindegy, hogy a politikai elemzések magasiskoláját vagy a Blikket olvasom-e, ez a helyzet nem változik.

Politikáról (főleg amennyiben arról a politikáról beszélünk, ami az embereket a legjobban foglalkoztatná) leginkább az tud, aki csinálja vagy csinálni tervezi, de ő is csak arról, amit ő maga csinál vagy gondol. És azt pedig a legritkább esetben fogja feltárni, nem hogy a nyilvánosságnak, de még a legközelebbi barátainak is óvatosan.

A nyilvánosság és a valós mozgatórugók nem csak elenyésző részben fedik egymást, hanem rendszerint egyenesen teljesen ellentétesek, sőt vonatkozásban sem állnak egymással. Nem csak gyanítható, hanem száz százalékosan bizonyos, hogy azok az erők, amelyek a világpolitikát vagy az egyes országok politikáját meghatározzák, egyáltalán, soha, egyetlen pillanatra sem kerülnek a „tömegtájékoztatás” reflektorfényébe. Mert olyan nincs is. A tömeget legfeljebb az időjárásról tájékoztatják, de többnyire arról is rosszul.

A politikai médiatartalmak 99 %-a egyedül az értékes idő értelmetlen és pozitív következmények ellen beoltott elütésére, illetve az emberi elme idegen, egymással kapcsolatban is alig álló, irreális impulzusok általi szétzilálására „használható”.

Ferenchegyi Endre

Facebook Comments

Médiavadász • 2016-11-08


Previous Post

Next Post