Médiavadász

A madár az ász

Popribancok 3. rész – Így néz ki egy videoklip 2019-ben 01

Popribancok 3. rész – Így néz ki egy videoklip 2019-ben

Három évvel a nagy sikerű Popribancok első részének megjelenése után kicsit megvizsgáltuk, elfajultak-e még jobban a videoklipek a 2016-os helyzetjelentés óta.

vieoklip17
Van egy rossz hírünk, a tendencia nem mutat pozitív változást, sőt, a videoklipek még inkább alantasabbak lettek.

Azt már tudjuk, hogy körülbelül tízéves ciklusokban újabb központi figurákat vetnek be, hogy mérgezzék az emberek elméjét. Emlékezzünk csak a 80-as években Madonnára. Az új évezredet Britney Spearce nyitotta, majd 2008-tól Lady Gaga folytatta. Épp itt volt az ideje előhozakodni néhány friss popribanccal 2019-ben, hiszen az újabb és újabb formában megnyilvánuló tudatrontás nem állhat meg.

A videoklipeket, mint mindig, most is a megszokottól eltérő szempontból vizsgáljuk, hiszen mi nem az aktuális trendekre, sokkal inkább a mögöttes üzenetekre, az átlagemberek jóhiszeműségének befolyásolásával kapcsolatos dolgokra koncentrálunk. Mi ezzel segítjük a nézőt, hogy még csak véletlenül se dőlhessen be senki a negatív tartalmú rejtett üzeneteknek, amiknek a mai világban sajnos egyáltalán nem könnyű ellenállni.

Több videót is megvizsgáltunk, amelyek a tavalyi év (2018) második felében jelentek meg, és három fő dologra lettünk figyelmesek, amelyek szinte az összesben egységesen szerepet kapnak. Ezt a három témát fogjuk dióhéjban kifejteni. Ilyen tematikájú klipeket már korábban, több évvel ezelőtt is láthattunk, de manapság feltűnően még nagyobb teret hódítanak. A három fő téma a virtuális valóság, az aberrált szexuális magaviselet/homoszexualitás és a meztelenkedés. Pluszként még idesorolhatjuk a transzhumanizmust, a fajkeveredést, a feminizmust és a nyílt vagy burkolt sátánizmust is, amik szintén egyre gyakrabban jelennek meg. De ezeket leszámítva is egyre általánosabbak az emberi természet bizarr, önmagából kivetkőzött ábrázolásai. Nagyon úgy tűnik, hogy egyesek már csak ilyen aljas húzásokkal képesek megtölteni egy-egy kisvideót.

Kezdődjön hát a klipvadászat!

Első alanyunk Anna-Marie brit származású énekesnő, aki 2-3 éve tűnt fel, és mára rendkívüli sikernek örvend. Don’t Leave Me Alone című számában bőven találunk kivetni valót. Ez a klip a virtuális valóság megjelenítésére példa.

A videó elején láthatjuk Anna-Marie-t egy szobában, amint épp ágyában fetreng, és láthatóan nagyon unja magát. Érdemes megnézni a plakátokat a falon, a háttérben tisztán olvasható a „nincs Isten, nincsenek mesterek” felirat, de találunk okkult szimbólumokat is.

vieoklip02
Nem sokkal később meglátja az asztalon a bontalan virtuális szemüveget, majd ki is próbálja. Ha már úgyis annyira unatkozik, ez attól csak jobb lehet.

vieoklip03
Miután felveszi a szemellenzőt, azonnal egy sötét, alvilághoz hasonló táncparketten találja magát, ahol még abban a minutumban barátságot köt egy láthatóan önkívületi állapotban lévő, világító szemű, fekete bőrszínű lénnyel, aki lassan közelít felé. Anna-Marie ekkor hirtelen leveszi magáról a szemüveget, majd némi hezitálás után csak visszateszi a szemére, és ekkor kezdődik a móka.

vieoklip04
Újdonsült barátjával táncolnak, jól érzik magukat, és a VR szemellenző adta lehetőségnek hála, el is repülnek egy Édenhez hasonló helyre, ahol tovább folytatják a romantikázást. Kicsit olyan szaga van a dolognak, hogy a klip rendezőjének az a mondanivalója ezzel, hogy állj össze az első idegennel, aki szembejön, mindenféle ismerkedés nélkül, és máris rád mosolyog a szerencse.

vieoklip05
A klip úgy végződik, hogy egyszer csak Anna-Marie szerelme (akit kb. egy perce ismert meg), egy pillanat alatt ködé válik, ami a lányt láthatóan nagyon megviseli. A videóban jól megfigyelhető a kontraszt, hogyan viselkedik Anna-Marie a lakásában, azaz a való életben, mennyire lehangolt, életunt, a fiktív világban pedig mennyire felszabadult és boldog. A mondanivaló: Ezt a szabadságot csakis a VR adhatja meg neked!

*

Valahol mindig is sejteni lehetett, hogy a meztelenkedés lesz a következő szenzáció a zenei videoklipekben. Íme, Cardi B Money című fércműve, ami nem cáfol rá erre a tényre.

vieoklip06
A cicivillantásban és seggrázásban sem szűkölködő, kis híján maszturbálást imitáló képsorozatok láttán egy pillanatra elgondolkodik az ember, hogy milyen filmet is néz éppen? Nagyon úgy fest, hogy a modern embert már csak a pornográf jelenetek érdeklik, és a rendezők mindent meg is tesznek, hogy a néző egy pillanatig se unatkozzon.

A pucérkodás itt nem ér véget. A következő jelentenél Cardi B egy zongoránál ül anyaszült meztelenül.

vieoklip07
Erre rátesznek egy lapáttal, amikor nem sokkal e jelenet követően oldalról láthatjuk egy fülhallgatóval a fején, ami a klipekben sokszor az igazságra süket fülek szimbóluma.

vieoklip08
„b” mint beast, vagyis: engedd szabadjára a fenevadat

(Egy korábbi írásunkban utaltunk rá, hogy a beats márka vélhetően a beast [fenevad] szó alliterációja lehet. Erre nem csupán a hasonló hangzása, hanem a köré épített, reklámokban felbukkanó antikrisztusi szimbólumok miatt következtettünk.)

Nem mintha önmagában problémánk lenne a meztelenkedéssel. Ám ezt fényes nappal, kiskorúak előtt játsszák, meglehetősen aberrált formában. Alapvetően egy felnőtt mindennapjait sem szabadna, hogy ennyire átszője a szexualitás. Ám a reklámok, filmek és videoklipek évről-évre egy picit mindig tovább feszegetik ezt a határt. A készítők ugyanis nem kedvelik, ha az emberek tudatosak, hiszen a tudatos embert nehéz manipulálni. És mivel veheted el a legkönnyebben az emberek józan eszét, ha nem azzal, hogy mutatsz neki pár formás mellet? Amik, tegyük hozzá, a szilikoncsöcsök, kipárnázott fenekek és feltöltött ajkak korában sokszor nem is annyira formásak és nevetségesen aránytalanok. (Itt egy másik hasonló példa: Nicki Minaj: Good Form.)

A klip a meztelenkedés mellett feminizmust és nőuralmat hirdet. Ez egy másik téma, ami szintén kiemelt a videoklipekben. Mint oly sok más kisvideóban, itt is megtalálhatjuk a hegyes karmokat, a megszelidíthetetlen fenevadnak, a nőstény állatnak, az élvhajhász és végtelenül egoista modern nőnek, a sátán javíthatatlanul romlott szövetségesének egyik gyakran használt szimbólumát.

vieoklip10
*

A következő, apokaliptikus ábrázolásokkal megfűszerezett videó DJ Snake, Selena Gomez, Ozuna és Cardi B négyes fogatának szerzeménye, a Taki Taki amely egy orgia partival kezdődik. Az aberrált szexuális viselkedés mára egyértelműen alaptémává vált. Rengeteg videóban láthatjuk már, és sajnos, ha az ember sokat lát valamiből, kellőképpen megszokja akarva-akaratlanul, és úgy vélheti, ez ma a trend, és követni kezdi, mert nem akar kilógni a sorból.

vieoklip09
Az ezt követő jelenet minden kétséget kizáróan a kénköves pokolban játszódik, ami arra enged következtetni, hogy a klipben egy össznépi Lucifer imádást láthatunk.

vieoklip11
A popribancok célja a sátán szajhájának megtestesítése, és ezt a viselkedési mintát a mai társadalomba integrálni. Igazi nőhöz méltó magatartást keresve sem találunk, a férfiakat folyton megszégyenítik, ezen kívül a bandába verődött ribancok egyre sokkosabb állapotban illegetik-billegetik magukat, mintha ezzel szaporáznák az ördögi üzenet mihamarabbi célba érését.

vieoklip12
A videó közepén megjelenik a főribanc, a háttérben fellelhető a mérges kígyó. Hőseink a pokolban vonaglanak, a sátánnak hódolnak táncukkal, aki mint tudjuk, kígyó képében kísértette meg az embert. Az értelmezhetetlen külsejű, idétlen démoni alak ebben a videóban is feltűnik, akárcsak Anna-Marie klipjében (illetve úgy általában az összesben).

vieoklip14
A klipekben közvetített viselkedési forma célközönsége egyértelműen a mai fiatal nők, akik ezekről vesznek példát. Legyél szilikonos, rázd a picsád, legyél nagypofájú, vesd meg és gyűlöld a férfiakat.

vieoklip13
*

A klipekből szinte semmi mást nem látunk már, csak hogy merre is halad ez a világ. A készítőknél ez egy tudatos kísérlet, ahol a néző a kísérleti alany. Felháborodik-e még a mai néző az abszurd viselkedésformán, vagy már olyannyira általánossá vált, hogy észre sem veszi a látottakat? Mit vált ki a nézőből a buzerancia például? Ha valakinek tetszik a klipben, vélhetően a való életben sem fogja elítélni, ha ilyet lát például közterületen. A videókban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a férfiak gyalázására, és egy kicsit talán burkoltabban, de tulajdonképpen a normális nők gyalázására is.

A homoszexualitás szorosan összefügg a nemek mindenkori eltörléséhez kapcsolódó gonosz tervvel. Régebben is láthattunk már buzeranciára alapuló videoklipeket, de idáig talán egyik sem igazán merészkedett. Maximum a másodperc töredéke alatt lepergő képeket vetítettek le, ami nyilvánvalóan ugyanolyan aljas húzás. Ezzel szemben Pink legújabb számában, a Secrets-ben hosszasan mutatnak homokos férfiakat akik – hogy fokozzák a hatást – még csak nem is egy rasszból valók.

vieoklip18
A képsorok rettentően visszataszítóak, azonban a klip mégis úgy van megszerkesztve, hogy azt sugallja, ilyet csinálni vagány dolog. Tipikus módszere a pszichológiai hadviselésnek, hogy egy negatív jelenséget pozitív környezetbe ágyazva tálalnak, hogy a néző jó érzéseket párosítson a látott jelenetekhez, amik elsőre egyáltalán nem szimpatikusak a számára.

De Pink maga is előszeretettel enyeleg egy néger nővel. Külön érdekesség, hogy ennek a nőnek a nyelve mintha szét lenne választva, mint a kígyónak, ez újfent visszavezet bennünket a kígyó negatív szimbolikájához.

Popribancok 3. rész – Így néz ki egy videoklip 2019-ben 01
De Rita Ora Let you love me című klipjében – amit egy multikulti házibuliban játszódik – sem rejtik véka alá identitásukat. Ráadásul, ha a videót végignézzük, megtudhatjuk, hogy egy leszbikus pár hogyan vesz palira egy hetero srácot.

vieoklip19
És hogy, hogy nem, a virtuális szemüvegeket itt is megtaláljuk. Igen, ha nem tudtad volna, a buzulás mellett ez a házibulik másik tipikus kelléke. Habár ki tudja, a sugalmazások hatására nem sokára talán tényleg az is lesz.

vieoklip20
*

A fősodratú videoklip gyártás visszatérő kedves témája az, amit fekete mágiának, okkultizmusnak, boszorkányságnak vagy sátánimádásnak nevezhetünk. Ez, ha nem is a legkiemeltebb téma, rendre megjelenik, hol rejtettebben, hol egészen nyíltan. Ezekből ismerhetjük meg igazán a videoklipek valódi természetét.

vieoklip15
Nicki Minaj virtuális szemüvegben ül pokoli trónján (ha nem tudnánk, hogy mi az igazi céljuk a virtuális szemüvegekkel, teljesen indokolatlannak tartanánk megjelenítését)

A Hard White című, 2019-es klipben Nicki Minaj a halál úrnőjét vagy valamiféle boszorkányt játszik. Zombik és démonok közt táncol, koponyákkal díszített trónon ül, furcsa szeánszokat tart megszállott nőkkel, de a vér, a halott holló vagy a feldarabolt skorpió szimbóluma is megtalálható, amik egyöntetűen a halál és a pusztulás jelképei.

vieoklip31
Mintha csak egy boszorkányfőzet titkos hozzávalóit látnánk

A háttérből arra következtethetünk, hogy az énekesnő trónja a pokolban van, ami például Dante alapján egyszerre tűzforró és fagyos, és itt szintén a hideg és a meleg színeit és szimbólumait látjuk. Mellette látható két agár, ami a hatalom szimbóluma. A nehezen értelmezhető, szlenggel teli szöveg szintén Nicki uralmáról, mindenek felettiségéről szól, ám tudjuk, itt igazából nem az énekesről van szó, hanem annak uralmáról, aki rajta keresztül beszél (az egyik sorában például azt mondja, hogy ő a bakkecske, ami sok esetben egy ördöghöz társított állat).

Meglehetősen mulatságos, hogy a nagyközönség az ilyen húzásokat a legnagyobb természetességgel elnézi, és például egy olyan énekest, aki korábban a kultúrarombolás élharcosa és a sötét befolyások első számú közvetítője volt, elkezdenek a világ megmentésén fáradozó, jótett lélekként kezelni. Így van ez most Lady Gagával is, akit legújabb filmes szerepe miatt még olyanok is elkezdték dicsérni, akik egyébként gyűlölik tevékenységét. Mi a világ álszentségének és következetlenségének ékes bizonyítéka, ha nem ez?

vieoklip32
A sivatagi jelenetek, a boszorkányrituálén túl, mintha Jézus pusztába vonulásának paródiái akarnának lenni

Igyekezzünk kivonni magunkat ezen befolyások alól. Ezek az alávaló erők próbálják megakadályozni az embert, hogy tudatossá és szellemileg emelkedetté válhasson!

Szűcs Veronika

Facebook Comments
Tetszett? Légy a vadásztársunk! Támogasd munkánkat könnyen és egyszerűen a Patreonon!
Anna-MarieCardi BDJ Snakefeminizmushomoszexuális propagandahomoszexualitásLady GagaNicki MinajokkultizmusOzunaPinkRita OrasátánizmusSelena Gomezvirtuális valóságVR

Médiavadász • 2019-02-06


Previous Post

Next Post