Médiavadász

A madár az ász

Pokémon Go és ami mögötte van

Bekövetkezett az elkerülhetetlen. Néhány nap lemaradással szerkesztőségünknek is tudomására jutottak a Pokémon Go-val kapcsolatos sokkoló tények.

Pokémon őrület szállta meg az okostelefon birtokosokat néhány hete szerte a világon. A játék lényege, hogy egy valós térképen meg vannak adva különleges képességű lények koordinátái, amit ha a játékos fizikailag elér, megszerzi az ott állomásozó mesefigurát.

Az egyik kretén megszivatja a többi kretént

A játék beszédes kortünet, ugyanis a szemünk előtt zajlik, ahogyan a virtualitás hálóiban vergődő fiatalok számára valóság és illúzió határa egyre érzékelhetőbben elmosódik. Az emberek fának mennek, birtokot háborítanak nem létező lények megszerzése érdekében.

Alternatív levadászási mód

Ahogy minden más, ez is le fog csengeni egyszer. A legnagyobb probléma talán nem is a megszállottsággal van, hanem azzal, hogy emberi életünkbe hagyjuk beszivárogni azokat az okkult jelenségeket, amik egyébként nem sokban különböznek a kísértetektől. Emberi síkot elhagyó entitások által hagyjuk befolyásolni magunkat, miközben saját életünk, valós emberi kapcsolataink és képességeink elsorvasztásában járunk közre. (Ezzel kapcsolatban bővebben lásd tanulmányunkat a virtuális valóság veszélyeiről.)

pokemon
Elmúltak azok az idők, amikor a gyerekeknek meghatározott ponton elhelyezett számítógép elé kellett ülniük ahhoz, hogy hosszú órákra belesüppedjenek a bináris álomvilágba. Amit aztán ha nehezen, ha könnyen, előbb-utóbb el kellett hagyniuk az iskola, a család, a barátok, az edzés miatt. Mára viszont a „Mátrix” minden pillanatban ott kísért. És gyűjti áldozatait, hogy végül teljesen összezavarja az emberek fejét valóság és illúzió kérdéskörében.

Az már csak hab a tortán, hogy kiderült, mindezt a titkosszolgálatok használják kémkedésre, ezért a fiatalok említett hülyítése mellett komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenek. Nyikolaj Nikoforov orosz kommunikációs miniszter egyértelműen kijelentette, azt gyanítja ezzel a játékkal kapcsolatban, hogy

bizonyos titkosszolgálatok segítségével készült, akik a világ számos országában képi- és video-információt gyűjtenek.

giphy
Egy lehetséges megoldás a Pokémon járvány megszüntetésére

Facebook Comments

Médiavadász • 2016-07-21


Previous Post

Next Post