Hogyan törölheted a Google által tárolt keresési előzményeket?

A Google eltárolja a kereséseinket, ily módon információkat gyűjtenek a felhasználókról, amiket adott esetben fel is használhatnak ellenük. Szerencsére van lehetőség ezek törlésére, ami talán megnehezíti a megfigyelésünket. Habár garanciát ez sem biztosít, hiszen a többi ismertebb felület (Facebook, Youtube) is információkat tárol rólunk, arról nem is beszélve, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a Google a törlésünk ellenére is megőriz magának bizonyos adatokat. (A megfigylések kapcsán bővebben lásd Megfigyelnek bennünket! című cikkünket.)

Egyszerűen át lehet tekinteni a Google által tárolt adatokat. Miután beléptünk a Google fiókunkba, a böngészőben nyissuk meg a „https://history.google.com/history” oldalt, vagy kattintsunk ide.

Meglehet, nem is akarjuk örökre törölni magunkat a kereső szervereiről, csak egy darabig kiiktatni magunkat az emlékezetéből. Ehhez lépjünk szintén az Előzmények oldalra, kattintsunk a jobb felső sarokban található három pöttyre, majd a „Beállítások”-ra. Vagy balra húzzuk a kapcsolót – ekkor a Google még egyszer figyelmeztet a szüneteltetés hátrányaira, vagy a „További vezérlők megjelenítése” fülön egyenként, területenként kikapcsolhatóak az előzmények.

Ezen a címen pedig megtekintheted (és ha akarod, megváltoztathatod), milyen kulcsszavakat köt (kössön) a nevedhez a Facebook. Az egyik szerkesztőnknél például kijött a „fasizmus” kulcsszó annak ellenére, hogy semmi ilyesmit nem osztott meg. Sajátos besorolást kapott csak azért, mert elítéli a polkorrektséget, illetve nem átlagos bejegyzései és kedvelései vannak. Ez pedig azért veszélyes, mert az embert könnyen megbélyegezhetik és a társadalom ellenségeinek kategóriájába sorolhatják pusztán mert önálló szabad véleményt alkotott bizonyos kérdésekről.

hirado.hu nyomán
Facebook Comments