Észrevételek a legújabb Samsung VR reklámokkal kapcsolatban

Összegyűjtöttünk néhány reklámot, amelyek a virtuális szemüvegek népszerűsítésével kapcsolatosak. Azon túl, hogy a reklámok megpróbálnak eladni nekünk valamit, ily módon profitot termelni, mögöttes üzenetekkel is bombáznak bennünket. A most következő rövid reklámelemzések ezekre a háttérben megbújó sugalmazásokra igyekeznek rámutatni. (A korábbi reklámok, amikről már írtunk, azt szuggerálták, hogy a virtuális szemüveg által „legyőzhetjük a félelmeinket”.)

samsungvr01Az első reklám egy struccról szól, aki egy családi házhoz téved, és ahogy a reggeli maradékát csipegeti, az asztalon hagyott Samsung VR szemüveg valahogy a fejére kerül. A szemüveg azt a képet tárja elé, mintha a felhők között repülne. Ezt követően a fején lévő szemüveggel éjt nappallá téve futkározik, kitárja a szárnyait, és egyre inkább elhiszi, hogy képes repülni. Végül, strucc társai legnagyobb megdöbbenésére a magasba emelkedik. Ekkor megjelenik a reklám sokat ígérő üzenete:

„Létrehozzuk, amit lehetetlen létrehozni… hogy megtehesd, amit lehetetlen megtenni.”

samsungvr03A reklám azt akarja sugallni, hogy aki megveszi ezt az eszközt, az olyan dolgokra lesz képes általa, amit addig elképzelhetetlennek tartott. Azt ígéri, hogy a szemüveg használata révén nemcsak a virtuális térben, hanem a való életben is új képességekre tehetünk szert, illetve képessé válunk féltve őrzött vágyaink beteljesítésére. Nos, a struccról nem csak az közismert, hogy nem tud repülni, hanem az is, hogy „homokba dugja a fejét”, vagyis azt hiszi, hogy bizonyos problémák elől elmenekülhet, ha egyszerűen nem vesz róluk tudomást. Hasonlóan viselkedik a virtuális világba beletemetkezett ember is, aki a való élet kihívásai és próbatételei elől menekül ebbe a látszatvilágba.

A következő reklám egy gyermek születésével kezdődik, akit apja egyből lefényképez, és akit eleve a telefonján keresztül tekint meg. Ez egy szimbolikus utalás arra, hogy az újabb generáció már nem annyira a valós életbe, mint inkább a virtuális életbe fog beleszületni. A következő jelenetben egy kislány a víz alatt egy tengeri lényt lát, ám kiderül, hogy barátnője viccelte csak meg azzal, hogy okostelefonján lejátszott egy videót. Ez a jelenet azt mondja, hogy az új generáció sokkal közelebbi kapcsolatot fog ápolni a virtuális jelenségekkel, mint a valós természettel.

samsungvr04A következő jelenetekben is gyerekeket látunk. Az egyik okosórájával vásárol, a másik a telefonon keresztül figyeli, ahogy apja 3D-s fényképezőjével a sarki fényt fotózza, aztán iskolás gyerekek 3D-s szemüvegen keresztül tanulják az őslénytant, mintha jelen lennének a dinoszauruszok között. A szlogen:

„Ami a lehetetlent jelenti az egyik generációnak… az a normális a másiknak.”

Mondani sem kell, hogy ez az igazság csak arra a hagyományellenes, minden szellemi igazságot megtagadó világra érvényes, amely fellázadt azon évezredes normák ellen, amelyek az állandóságot, a rendet és a szellemi tudás átadását biztosították egy civilizációban. És amely a fejlődés címszava alatt generációról generációra egyre jobban eltávolítja az embert az egykoron birtokolt, tradicionális ismereteitől.

A következő reklámban a telefon képernyőjén különböző jeleneteket látunk. A jelenetekben megjelenő figurák átalakítják a telefon kinézetét. Eltüntetik róla a gombot és a keretét, egy szimpla képernyővé alakítják át a telefont, ami így még jobb látványt eredményez, és jobban azt a képzetet kelti, mintha nem lenne különálló a környezetétől. Ez a reklám azt sugallja, hogy a virtuális világ egyre nagyobb hatással lesz emberi világunkra, és mintegy be fog törni életünkbe, és valóságunk szerves részét fogja képezni.

Egy másik reklámban újabb és újabb világokba lépünk be a telefonon keresztül, miközben nyugodt hangon a narrátor azt mondja, hogy a telefon „megnyílik, amikor meglát”, „a világodat végtelenül nagyobbá teszi”, „egy intelligens barát, aki megismer téged, és megérti a körülötted lévő világot”, „otthonodat még otthonosabbá teszi”, „mindenhová elvisz, ahová csak akarod”, és hogy mindez „végtelenül nagyszerűvé” teszi ezt a telefont. Arról persze a reklám nem beszél, hogy ez az új valóságba vezető kapu nem biztos, hogy az a világ, ahova az ember eredetileg el akart jutni.

A következő reklámban egy technokrata család tagjai a nemrégiben piacra dobott készülékekkel ajándékozzák meg egymást. Mindenki végtelenül boldog. A mottó:

„Ez nem csupán ajándék… ez egy lehetőség.”

De vajon mire nyújt lehetőséget? Minden bizonnyal arra, hogy részeseivé váljunk a Samsung Galaxy által életre keltett hamis édennek, a Paradicsom kígyójának álságos ígéreteinek.

Egy újabb videóban, minden bizonnyal fizetett színészek eljátsszák, milyen nagyszerű dolgokat látnak a virtuális szemüvegben, megkívántatva a nézővel, hogy ő is kipróbálja.

Egy újabb videóban egy ember megtalál egy gyanúsan egyedül hagyott VR szemüveget, amit felvesz, és elakad a lélegzete. Megfeledkezik a külvilágról, és teljesen belefeledkezik a virtuális tér által kínált programokba, amik láthatóan olyan élményeket váltanak ki benne, amelyekhez foghatót még soha sem tapasztalt. Persze magasrendű, kivételes élményekben a technikai eszközöktől nem függő ember is részesülhet. Ezekben a videókban viszont mindig úgy állítják be, mintha a valóság szürke, unalmas, korlátolt és egysíkú lenne, amibe az életet, a színt, az élményt a telefonok, a 3D-s fotózás és a virtuális szemüvegek hoznák el.

Ebben az utolsó videóban pedig a virtuális szemüveg a házsártos feleség távolságtartására is megoldást vél nyújtani. Még ebből a bugyuta reklámból is kiderül, hogy az ilyen készülékek csak tovább mélyítik az emberek közti feszültséget, illetve elodázzák a problémákkal vagy például a felelősséggel való érdemi szembesülést.

Érzékelhető, hogy ezek a reklámok nem pusztán a legújabb technikai kütyüket igyekeznek eladni. A virtuális világot akarják elfogadtatni velünk. Normálisként igyekeznek feltüntetni jelenlétüket az emberi életben. Arra akarnak ezek a reklámok megtanítani, hogy fogadjuk el, hogy együtt kell élnünk ezzel a jelenséggel, sőt, hogy a virtuális valóság jobbá és teljesebbé teszi életünket. Valójában ezek révén csak egyre jobban eltávolodunk a valóságtól, miközben képességeink is egyre jobban elsorvadnak, mert minden önálló erőfeszítést áthárítunk ezekre a gépekre.

samsung-gear-vrHa megfigyeljük, milyen súlyos deviációkhoz vezetett, milyen durván átalakította a normális emberi viszonyokat, látásmódot és életvitelt a televízió megjelenése, a VR szemüvegek esetében ez csak fokozódni fog. Ugyanis ebben esetben egy fejre illesztett, személyre szóló tévéről beszélhetünk, amely még közvetlenebbül fogja manipulálni hordozóját.

Réb István

Facebook Comments