Médiavadász

A madár az ász

foto01

A média és a valóság

A videóban hat fotóst kérnek meg arra, hogy készítsenek portrét ugyanarról a személyről. De mint kiderül, mindegyik más információt kapott az alanyról. Az egyiknek azt mondták milliárdos, a másiknak azt, hogy médium, a harmadiknak azt, hogy börtönből szabadult elítélt és így tovább (alkoholista, halász, megmentette valaki életét). Ők pedig a beállításaikat, fotóikat eszerint készítették.

Az eredmény hat teljesen különböző portré lett, amiket mind a kitalált személyiséghez társított prekoncepciók vezettek. Mind a hat fotós megpróbált ráerőltetni egy olyan látványt a szereplőre, ami leginkább tükrözi azt, ahogy egy milliárdosnak vagy elítéltnek meg kell jelennie egy képen. Amire a videó (talán nem is tudatosan) rámutat, az az, hogy a fotósok többsége olcsó sztereotípiáknak próbál megfelelni, ahelyett, hogy arra koncentrálnának, ami előttük van.

A dolog pikantériája, hogy erről a videóról az Index számolt be. Éppen az a hírportál, amely nap mint nap alkalmazza ezt a módszert emberek százezreinek megtévesztése érdekében. Olcsó sztereotípiáknak, korrupt politikai utasításoknak felel meg, és közben szinte mindig megfeledkezik arra koncentrálni, ami konkrétan előtte van.

Facebook Comments
Tetszett? Légy a vadásztársunk! Támogasd munkánkat könnyen és egyszerűen a Patreonon!
befolyásolásfotósorozatmanipulációmédiavideó

Médiavadász • 2016-05-11


Previous Post

Next Post