A média és a valóság

A videóban hat fotóst kérnek meg arra, hogy készítsenek portrét ugyanarról a személyről. De mint kiderül, mindegyik más információt kapott az alanyról. Az egyiknek azt mondták milliárdos, a másiknak azt, hogy médium, a harmadiknak azt, hogy börtönből szabadult elítélt és így tovább (alkoholista, halász, megmentette valaki életét). Ők pedig a beállításaikat, fotóikat eszerint készítették.

Az eredmény hat teljesen különböző portré lett, amiket mind a kitalált személyiséghez társított prekoncepciók vezettek. Mind a hat fotós megpróbált ráerőltetni egy olyan látványt a szereplőre, ami leginkább tükrözi azt, ahogy egy milliárdosnak vagy elítéltnek meg kell jelennie egy képen. Amire a videó (talán nem is tudatosan) rámutat, az az, hogy a fotósok többsége olcsó sztereotípiáknak próbál megfelelni, ahelyett, hogy arra koncentrálnának, ami előttük van.

A dolog pikantériája, hogy erről a videóról az Index számolt be. Éppen az a hírportál, amely nap mint nap alkalmazza ezt a módszert emberek százezreinek megtévesztése érdekében. Olcsó sztereotípiáknak, korrupt politikai utasításoknak felel meg, és közben szinte mindig megfeledkezik arra koncentrálni, ami konkrétan előtte van.

Facebook Comments

Válaszoljon

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.