Médiavadász

A madár az ász

Buddha

A média és a buddhizmus

Az alábbi szöveg részlet Bhikkhu Bodhi: A Nemes Nyolcrétű Ösvény című könyvéből származik, amely egy általános bevezetés a buddhista szellemi ösvényhez. A fejezet, ahol az alábbi idézet található, azt az előírást részletezi, miszerint a buddhista gyakorlatokban törekedni kell a „helyes beszédre”, aminek egy alesete a fölösleges beszédtől, fecsegéstől való tartózkodás. Ezzel kapcsolatban teszi a szerző ezt a pár érdekes megjegyzést a modern médiáról, és a média, tágabb értelemben internet, Facebook stb. káros hatásairól.

„A haszontalan fecsegéstől való tartózkodás a hagyományos szövegmagyarázatokban csak annyit jelent, hogy az embernek magának kerülnie kell az ilyen beszédbe való elegyedést. Manapság azonban hasznos lehet, ha egy másik szemszögből is megvizsgáljuk ezt a tényezőt, amit még inkább szükségessé tesznek a korunkra jellemző fejlődésnek azok az eredményei, amelyeket a Buddha és a régi kommentátorok még nem ismerhettek. E beállítottság ugyanis azt is magában foglalja, hogy nem tesszük ki magunkat ama haszontalan fecsegésnek, amellyel a modern technológiák által létrehozott új kommunikációs eszközökön keresztül bombáznak bennünket folyamatosan. Az eszközök hihetetlen tömege – televízió, rádió, újságok, magazinok, mozi – zúdítja ránk a figyelemelterelő, szórakoztató műsorok és szükségtelen információk folyamatos áradatát, aminek hatására a tudat passzívvá, üressé és terméketlenné válik.

Ezek az újdonságok, melyeket naivan „fejlődésként” értékelünk, azzal fenyegetnek, hogy teljesen eltompítják esztétikai és spirituális érzékenységünket, és süketté tesznek bennünket a kontemplatív élet magasabb szintű elhivatottsága iránt.

A megszabadulás útján járó komoly törekvőnek nagyon józanul meg kell fontolnia, hogy minek engedi meg kitenni magát. Törekvését nagyban szolgálná, ha ezeket a szórakozási forrásokat és szükségtelen információkat a haszontalan fecsegés kategóriába sorolná, és erőfeszítést tenne azok elkerülésére.” (Bhikkhu Bodhi: A Nemes Nyolcrétű Ösvény, 4. fejezet)

Buddha
A magunk részéről a Médiavadász oldalán igyekszünk olyan írásokat leközölni, amik nem tartoznak a fecsegés kategóriájába. Szándék szerint lényegi kérdéseket járunk körbe, amik az eltompulás helyett a szellemi éberséget segítik elő.

Hámory Dénes

Facebook Comments
Tetszett? Légy a vadásztársunk! Támogasd munkánkat könnyen és egyszerűen a Patreonon!
buddhizmusmanipulációmédiaMédiavadászmodern világtechnikatudatosság

Médiavadász • 2016-08-19


Previous Post

Next Post